Ervaringen uit het hart geschreven

Chi kung heeft mijn leven gered.
Nee, ik overdrijf niet. Een kopje thee kon ik niet meer vast houden en s’nachts werd ik wakker van de pijn in mijn schouders.

Ik herinner me nog levendig de eerste lessen; al mijn spieren en gewrichten klapperden. Ze wisten niet meer hoe ze moesten ontspannen. Mijn lichaam en geest leerden - langzaam, langzaam - om weer samen te werken ten goede. Dat er geen kracht nodig was om een deur te openen, een appel te eten of een hand te geven.

Na vijf jaar verval ik nog regelmatig in overbodige krachtsinspanningen maar chi kung helpt me dagelijks onderscheid te maken tussen kracht en intentie. Niet meer buiten mezelf te zijn maar bij mezelf te blijven én aanwezig te zijn geeft veel voldoening.

‘Geen hamerslagen maar het dansen van het water zingt de kiezelstenen tot volmaaktheid’
-Aggie Fluitman, September 2019


Om rust in mijn hoofd te vinden door bij mezelf te kunnen blijven in plaats van me te laten afleiden door mijn omgeving, ben ik al jaren op zoek naar een vorm van yoga / meditatie. Ik heb veel vormen uitgeprobeerd maar door de veelheid aan verschillende oefeningen die je moest doen zag ik toch door de bomen het bos niet.

Totdat de zittende Chi Kung lessen van Hanna Börger op mijn pad kwamen. Hanna houdt het klein, eenvoudig en dus overzichtelijk. Haar les is gericht op het goed kunnen stromen van je energie met behulp van je houding en je ademhaling. Door de eenvoud van de beoefening en de herhaling daarvan kan verdieping en verfijning plaatsvinden. Hierdoor is het makkelijker om je de techniek zodanig eigen te maken dat je gaat merken dat je ze in het dagelijks leven voortdurend toe kan passen. Dat ga je als het ware vanzelf doen. Het wordt een tweede natuur.

Het mooie ervan is dat je er niets voor nodig hebt. Je hebt je ademhaling, je voeten, je rug en de achterkant van je hoofd altijd bij je en je kan de techniek in alle situaties inzetten om je hoofd rustig te kunnen maken en bij jezelf te kunnen blijven.
-Gabriëlla Verschuure, September 2019