Les op maat?

Voor persoonlijke begeleiding of in-company training die geheel afgestemd is op de wensen van uw bedrijf kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Zie Les op maat voor meer informatie.

Chi Kung in het kort

Zhan Zhuang Chi Kung

Chi Kung is een oefenvorm waarbij de ademhaling centraal staat. Naast de acupunctuur en de kruidentherapie is dit een derde loot aan de boom van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vorm die ik beoefen is de Zhan Zhuang Chi Kung. Deze vorm is vanuit China naar Europa gebracht door Master Lam Kam-Chuen. Sinds 2000 volg ik lessen in Amsterdam bij Peter den Dekker. Daarnaast heb ik diverse workshops van Master Lam gevolgd en ben ik in 2009 op studiereis naar China geweest. Ook heb ik zowel in 2010 als in 2011 deelgenomen aan een Chi Kung studieweek in Toscane onder leiding van Peter den Dekker.

Zhan Zhuang Chi Kung

Chi Kung groepslesBinnen de Chinese geneeskundige traditie neemt de Chi Kung een belangrijke plaats in. Chi Kung betekent letterlijk het oefenen en groeien van de Chi. Waarbij Chi staat voor adem, levensenergie. Een van de oudste stijlen is de Zhan Zhuang Chi Kung (spreek uit als “zham zhong”). In het Nederlands wordt Zhan Zhuang vertaald met “staan als een boom”.

De Zhan Zhuang Chi Kung is ontwikkeld vanuit de Krijgskunst. Grondlegger was grootmeester Wang Xiang Zhai. De stijl die wij beoefenen is door master Lam Kam-Chuen naar het westen gebracht. Het voornaamste doel van deze stijl is het behouden en bevorderen van de gezondheid.

Basislessen Chi Kung

Door middel van eenvoudige staande oefeningen wordt geprobeerd om de verbinding te maken tussen enerzijds onze dagelijkse houdingen en bewegingen, en anderzijds onze ademhaling. Chi Kung in actieHoe sterker die verbinding, hoe beter de balans in ons lichaam.

Tijdens de lessen basis Zhan Zhuang Chi Kung trainen we het staan in de diverse basishoudingen, aangevuld met bewegende Chi Kung oefeningen. Ook besteden we aandacht aan de zittende, en eventueel de liggende houdingen. Door middel van het trainen van de ogenschijnlijk eenvoudige basisoefeningen, is het mogelijk om op een effectieve manier de fysieke en emotionele conditie te versterken. De lessen zijn zo ingericht dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan deelnemen. Gemakkelijk zittende kleding en schoeisel voor een binnenzaal zijn aan te bevelen.

Zittende Chi Kung

De groepscursus Zittende Chi Kung is bedoeld voor mensen met chronische lichamelijke klachten waar de huisarts na uitvoerig onderzoek geen oorzaak voor heeft kunnen vinden. Doel is verbeteren van de gezondheid en leren omgaan met beperkingen. De oefeningen op een stoel zijn eenvoudig, ontspannend en versterkend. Effectief bij vermoeidheid, pijn, spanning, na ziekte.